Miraç Kandili PDF Yazdır E-posta
Monday, 26 May 2014

MİRAÇ KANDİLİ AÇIKLAMASI

İlçe Müftümüz Dr. Abdulkadir Karakuş, Miraç mucizesinin yıl dönümü münasebetiyle bir açıklama yaptı ve açıklamasında şunları dile getirdi: "25 Mayıs 2014 Pazar gününü Pazartesi gününe bağlayan gece, ömrümüzün bir Miraç kandilini daha idrak etmenin bereketini ve mutluluğunu yaşama imkanı bulacağız.

Bu gece, Sevgili Peygamberimiz (sa)'in insanlığı İslâm’a davet sürecinin en zor ve kederli yıllarında, bir gece Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksâ’ya, oradan da zaman ve mekân ölçülerini aşarak, Yüce Mevla’nın sonsuz güç ve kudretini müşahede etmek için semaya yaptığı manevî bir yolculuğun yıl dönümüdür. Bu gerçek, İsrâ suresinin ilk ayetlerinde şöyle dile getirilmektedir: “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulu Muhammed’i bir gece, Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı ne yücedir. Hiç şüphesiz ki o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”

Miraç, bir yükseliştir. Maddenin manaya, bedenin ruha, kulun Yaratanına yükselişidir. Ademiyetten, güzel ahlak ve erdemli tavırlar ile insan-ı kamil olmaya doğru bir yükseliştir. Müslümanlar bu yükselişi her namazlarında gerçekleştirmek için çaba sarf ederler. Bilirler ki bu yükselişi ancak Yaratıcının razı olacağı bir hayatı yaşayarak gerçekleştirebilirler. Böylece, yükselme yollarının yegâne sahibinin Yüce Allah olduğunun bilincine varırlar ve O'na teslim olurlar.

Miraç, göklere yapılmış bir yolculuk olduğu kadar insanın kendi kalbine ve iç dünyasına doğru yapması gereken bir yolculuğu da ifade etmektedir. Yeryüzünün iki manevî merkezinde, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa’da Resûl-i Ekrem’le gerçekleşen bu mübarek yolculuk bu gece, bizim gönül dünyamızda da mutlaka gerçekleştirilmelidir.

Bilindiği gibi Peygamber Efendimiz (sa), miraçtan üç büyük hediye ile dönmüştür: Birincisi gözümün nuru diye vasıflandırdığı ve müminlerin miracı dediği namaz; ikincisi Bakara suresinin son iki ayeti; üçüncüsü de istikametini imana çeviren ve Yaratanına şirk koşmayan herkesin sonunda cennete gireceği müjdesidir. Bu üç esas müminlere miraç yollarını açan önemli ilkelerdir.

Bu duygu ve düşüncelerle başta ülkemiz olmak üzere bütün İslâm âleminin mübarek Miraç Kandilini tebrik ediyor; bu gecenin milletimizin, İslâm dünyasının ve tüm insanlığın huzur ve mutluluğuna; özellikle Soma'da Hakka uğurladığımız maden şehitlerimizin geride bıraktığı ailelerine sabır ve ecir kapılarının sonuna kadar açılmasına ve yakın ve uzak çevremizdeki Müslüman kardeşlerimizin içinden geçmekte olduğu zorlu süreçten bir an evvel kurtularak, hem maddî hem de manevî açıdan yeniden yükselmelerine vesile olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ediyorum. Miraç kandilinin, hepimizin gerçek manada miracına vesile olmasını diliyorum. Tüm kardeşlerimizi, Merkez camiinde ve ilçemizin tüm camilerinde düzenlenecek olan özel programlarımıza davet ediyorum."