Berat Kandili Mesajı PDF Yazdır E-posta
Thursday, 19 May 2016

BERAT KANDİLİ MESAJI

Ramazan’a yaklaştığımız şu günlerde, Rabbimizin bir lütfuna daha erişiyoruz. 21 Mayıs Cumartesiyi pazara bağlayan gece, Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandilini idrak edeceğiz. Ruhumuza ağır gelen her türlü sıkıntıdan, mümini inciten her türlü hatadan, insana yakışmayan her türlü kötülükten kurtulmak, “berat etmek” için eşsiz bir fırsat daha yakalayacağız.

Berat etmek, berâ ve velâ gibi iki önemli adımın sonucunda gerçekleşen bir zirvedir.

Bu iki adımdan ilki berâdır ki, şerden, fesattan, vicdansızlıktan, insafsızlıktan, kötüden ve kötülükten teberra etmek, uzak durmak anlamına gelir. Bu geceyi idrak eden her mümin, kötülüğe olan mesafesini ölçmeli, kötülüğe giden yolları kapatmaya bir kere daha karar vermelidir. Bu gece, bizi bitmek bilmeyen heves ve arzulardan, benliğimizi esir alan hırs ve tutkulardan, kardeşliğimizi zedeleyen bencilliklerden uzaklaşmaya çağırır.

Beratın ikinci adımı ise velâdır ki, bu da sadece kötülükten uzaklaşmakla yetinmeyip iyiliğe yaklaşmak, iyiyi aramak, iyiyle olmak anlamına gelir. Her türlü çirkinliği hayatından çıkaran mümin için Berat kandili, Allah’a dost olma, hakkın yanında yer alma ve hayra giden yolları arama gecesidir. Beratın ilk şartı kime yakın, kime uzak olacağımızı bilmektir. Bu gece, adımızın Cenab-ı Hak katında nasıl anılmasını istediğimize karar verme gecesidir.

Beratın en derin anlamı ise, bağışlanmadır. Berat gecesi, Yüce Rabbimizin af ve mağfiret gecesidir. Sevgili Peygamberimiz, bu gecede Allah’a bol bol ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve o gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: “Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir.

Bize düşen tefekkürdür, niyazdır, tövbedir.

Tövbekâr kullarını seven ve tövbeleri kabul eden Rabbimize sığındığımız bu mukaddes gecede, bireysel ve toplumsal anlamda bizleri berata götürecek tövbeler edelim.

Serik Müftülüğü olarak bu Berat kandilinde kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle ailelerimizi camilerimize davet ediyoruz. Hep birlikte Allah’ın evlerine misafir olalım başta kendimiz ve İslam ümmetinin beraatı için dua ve niyaz edelim.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm Müslümanların Beraat Kandilini tebrik ediyor, ülkemizde ve İslâm dünyasında, kardeşlik, dayanışma, barış, huzur ve güven ortamının yeniden tesisini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.  Beratınız mübarek olsun.

Dr. Mehmet MALKOÇ
İlçe Müftüsü

Son Güncelleme ( Thursday, 19 May 2016 )